Friday, November 25, 2016

milk thistle & its remarkable properties (Silybum marianum)

γαϊδουράγκαθο, το αντιγηραντικό

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
remarkable milk thistle benefits
The milk thistle, the Great Safflower is known in my country as the donkey’s flower, because donkeys love eating the flower from the plant. It is also known from Greek mythology, as the magical herb with which Centaur Chiron healed Hercules wound. It is proposed by Theophrastus, Dioscorides and Pliny for healing wounds and treating gallstones. The Romans used it as an antidote to poisoning and today is widely used in homeopathy for its antioxidant action and in cosmetology for its anti- aging properties.

It is an annual or biennial plant of the Asteraceae family, native of the Mediterranean and South Europe. There is a saying in Greece that says “milk thistle grows in places you did not seed” and that’s why in many areas is considered as a weed, despite its medicinal properties.

Milk thistle is famous since ancient times for its antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory properties. It protects the liver, the kidney and the gallbladder, it has therapeutic effect of insect bites, snake bites and poisoning by mushrooms. It was also used in the early 20th century against the diseases of liver, spleen, varicose veins, against dysmenorrhea and hepatic congestion. Today is generally used for its hepatoprotective action, as an antidote to poisoning, as an antidepressant; we use it because it stimulates the breast milk production too.

The main ingredient of the plant is silymarin, perhaps the most powerful protective agent for the liver. It contains also, flavonolignans, flavonoids, essential oil, sugars, saponins, organic and fatty acids. The combination of these substances is responsible for the antitoxic and regenerative capacity of thistle and its action against cystic fibrosis.
The article is written for your information; for the medicinal use of milk thistle, ask your doctor.

I found milk thistle oil here and it is a virgin oil, cold pressed from the plant seeds. We can add it in our salad or use it in our handmade cosmetics. About its cosmetic use, I can tell that it fights free radicals, removes toxins, it tones the skin and restores the lost shine. It protects your skin from UVB rays and prevents aging. It is particularly effective in the treatment of skin inflammations such as rosacea and it strengthens our hair.
Do not confuse it with safflower oil, it’s another kind of oil.

Stella Crown©

γαϊδουράγκαθο, το αντιγηραντικό 
γαϊδουράγκαθο & ιδιότητες
Το γαϊδουράγκαθο, του οποίου ο ανθός τρώγεται από τα γαϊδουράκια ή αλλιώς το Μέγα Κενταύριον, είναι το μαγικό βοτάνι με το οποίο ο Κένταυρος Χείρων θεράπευσε το τραύμα που του προκάλεσε, καταλάθος, ο Ηρακλής. Αναφέρεται από τον Θεόφραστο με το όνομα “πτέρνιξ”, από τον Διοσκουρίδη για επούλωση πληγών ενώ προτείνεται από τον Πλίνιο για θεραπεία από τις πέτρες στη χολή. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην ομοιοπαθητική για την αντιοξειδωτική του δράση και στην κοσμητολογία για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες.

Το Σίλυβο το Μαριανό, ή κενταύριο, ή γαϊδουράγκαθο είναι διετές αυτοφυές ακανθώδες φυτό, ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, εγγενές της Μεσογείου και της Ν. Ευρώπης. Φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν στην κυριολεξία, γι’ αυτό και σε πολλές περιοχές θεωρείται ζιζάνιο παρά τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 

Είναι διάσημο από την αρχαιότητα για τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, για την προστασία του ήπατος, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης, για τη θεραπευτική του δράση σε τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών και δηλητηριάσεις από μανιτάρια. Χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για τα νεφρά, τη σπλήνα, τους κιρσούς, τη δυσμηνόροια, για την ηπατική συμφόρηση, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται γενικότερα ως ηπατοπροστατευτικό, ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις, ως διεγερτικό παραγωγής γάλακτος θηλασμού, ως αντικαταθλιπτικό, χορηγήθηκε σε παθήσεις χολής και σε περιπτώσεις ψωρίασης.

Το κύριο συστατικό του φυτού είναι η σιλυμαρίνη, ίσως η πιο ισχυρή προστατευτική ουσία για το συκώτι. Περιέχει επίσης φλαβονολιγνάνες, φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο, σάκχαρα, σαπωνίνες, οργανικά και λιπαρά οξέα η συνέργεια των οποίων είναι υπεύθυνη για την αντιτοξική και αναγεννητική ιδιότητα του γαϊδουράγκαθου αλλά και τη δράση του κατά της ίνωσης. 

Έλαιο γαϊδουράγκαθου βρήκα εδώ και είναι παρθένο έλαιο πρώτης ψυχρής έκθλιψης από τους σπόρους του φυτού. Μπορούμε να το καταναλώσουμε στη σαλάτα μας είτε να το χρησιμοποιήσουμε στα καλλυντικά μας. Όσον αφορά την καλλυντική του χρήση, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, απομακρύνει τις τοξίνες, τονώνει την επιδερμίδα κι επαναφέρει τη χαμένη λάμψη, προστατεύει από τη UVB ακτινοβολία και προλαμβάνει τη γήρανση. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση φλεγμονών της επιδερμίδας όπως της ροδόχρου νόσου και της ακμής, ενώ ενδυναμώνει και τα μαλλιά μας. 
Μη το μπερδέψετε με το καρθαμέλαιο, είναι άλλο έλαιο αυτό.

συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το