Ποώδες, πολυετές φυτό που φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και αλλού. Συναντάται και στη χώρα μας όπου αυτοφύεται τόσο σε καλλιεργημένους όσο και σε ακαλλιέργητους τόπους. Τα άνθη είναι χρυσοκίτρινα και χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα αλλά όχι μετά από μακροχρόνια φύλαξη.
Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα: Γαληνός και Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό.
Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες- έτσι προκύπτει και η ονομασία “σπαθόχορτο”.
Περιέχει ίχνη από αιθέριο έλαιο, υπερικίνη (από αυτή προκύπτει η κόκκινη χρωστική) και υπεροσίδη (πολυφαινολικό παράγωγο), βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Το κατεξοχήν φάρμακο που θεραπεύει τις πληγές, τις νευραλγίες, την κατάθλιψη. Συστήνεται για την εμμηνόπαυση, κατά των θρομβώσεων, των πυρετών, του χρόνιου κατάρρου, ενώ σε τσάι καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου.
John's wort oil |
Το έλαιό του είναι κατάλληλο για μώλωπες, πληγές, εκδορές, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, αιμορροΐδες, ψύξεις, πιασίματα, κράμπες, ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και ως λάδι για μασάζ.
πώς φτιάχνουμε βαλσαμέλαιο
Υλικά:
ελαιόλαδο
βαλσαμόχορτο
βιταμίνη Ε
Πλένουμε το βότανο και το αφήνουμε να στεγνώσει πάνω σε μια πετσέτα. Αποστειρώνουμε ένα βάζο και γεμίζουμε μέχρι τη μέση με τα άνθη του φυτού. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί το φυτό και το αφήνουμε σε φωτεινό μέρος για 30- 40 μέρες, ενώ ανακινούμε τακτικά το βάζο για να μην οξειδωθεί το περιεχόμενο. Όταν ετοιμαστεί (θα έχει ήδη γίνει κόκκινο), σουρώνουμε με μια λεπτή μουσελίνα, προσθέτουμε βιταμίνη Ε (εγώ ρίχνω αρκετή) και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 6 μήνες. Αν μπει ψυγείο, διατηρείται μέχρι και έναν χρόνο.
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η χρήση του, καθότι προκαλεί φωτοευαισθησία, οπότε μετά την επάλειψη με αυτό, μην εκτεθείτε στον ήλιο.