Wednesday, April 20, 2016

κακάο, η βρώση των θεών (cacao tree, Theobroma cacao)

cacao tree
Αειθαλές τροπικό δέντρο, του οποίου η βοτανολογική ονομασία, Theobroma cacao, προκύπτει από τις λέξεις “θεός” και “βρώση”, δηλαδή, το φαγητό των θεών. Ανήκει στην οικογένεια Sterculiaceae και κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ σήμερα καλλιεργείται ευρέως στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική. Ιδιαίτερο και αγαπημένο φυτό, το οποίο υπάρχει ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Το ύψος του κακαόδεντρου κυμαίνεται μεταξύ 6 και 12 μέτρων και οι καρποί του, μεγάλοι και ωοειδείς ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. 
le fruit du chocolat
Από τα κακαόδεντρα, προκύπτουν 3 βασικές ποικιλίες κακάο, εκ των οποίων η μία προέρχεται από διασταύρωση των υπολοίπων. Πρόκειται για την ποικιλία Criollo, μια σπάνια και πανάκριβη ποικιλία που μας προσφέρει εξαιρετική γεύση και υπέροχο άρωμα, την ποικιλία Forastero, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και ευκολίας στην καλλιέργεια και τέλος, η ποικιλία Trinitario, η οποία προέκυψε από το “πάντρεμα” των προηγούμενων 2, διατηρώντας την υπέροχη γεύση της Criollo και την αντοχή της Forastero.
cacao seeds
Η ιστορία του κακάο, κατ’ επέκταση και της σοκολάτας, μας ταξιδεύει πολύ πίσω στο χρόνο και μας τοποθετεί, γύρω στο 600 μ.Χ., όταν οι Μάγιας έφυγαν από τη Γουατεμάλα και εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Μεξικό, μεταφέροντας μαζί τους και την καλλιέργεια των κακαόδεντρων. Πολύ αργότερα, το 1000 μ.Χ., το κακάο χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο ανταλλακτικό οικονομικό μέσο, ενώ όταν επιβλήθηκαν οι Αζτέκοι στο Μεξικό, η φορολογία από τους υποτελείς λαούς, πληρωνόταν σε κακάο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος, όταν βρέθηκε στον Κόλπο της Ονδούρας το 1502, δεν εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το ρόφημα σοκολάτας που δοκίμασε, πήρε μαζί του ωστόσο λίγους κόκκους, ως ενθύμιο. Το 1519, ο Μοντεζούμα, αυτοκράτορας των Αζτέκων, υποδέχτηκε τον Κορτέζ με μεγάλες τιμές νομίζοντας πως είναι ο θεός Κουατζελκοάτλ, που τους χάρισε απλόχερα το κακάο. Ο Κορτέζ όμως, κατέστρεψε τον πολιτισμό των Αζτέκων, τους μετέτρεψε σε σκλάβους, κι επειδή είχε εκτιμήσει δεόντως το κακάο, δημιούργησε τις πρώτες φυτείες στο όνομα των Ισπανών βασιλιάδων.
raw chocolate
Το πρώτο φορτίο κακάο, έφτασε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία το 1585. Έτσι, σήμερα, για να φτάσουμε στην πολυπόθητη σοκολάτα, μαζεύονται πρώτα οι καρποί από το κακαόδεντρο, ωριμάζουν και στη συνέχεια αποφλοιώνονται και αλέθονται. Ακολουθεί ζύμωση, κατά τη διάρκεια της οποίας προστίθεται βούτυρο κακάο και ζάχαρη και κάπως έτσι προκύπτει η μαύρη σοκολάτα, όσο για τη σοκολάτα γάλακτος, προστίθεται απλώς το γάλα. 

Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα, κυρίως η μαύρη. Περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, λίπη και πλήθος βιταμινών όπως A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, D και Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καφεΐνη και φυτικές ουσίες. Προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική δράση λόγω της έντονης παρουσίας φλαβονοειδών και κατεχινών. Εκτός από την κατανάλωσή της ως τροφή, για όλα τα παραπάνω, χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα της κοσμητολογίας, θα έχετε δει όλες φαντάζομαι τα απίστευτα σπα σοκολάτας, έτσι;
cocoa butter benefits
Από την επεξεργασία των σπόρων του κακαόδεντρου, προκύπτει επίσης το απίθανο βούτυρο κακάο. Πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Κ, πολυφαινόλες και φυτοστερόλες, δρα αντιοξειδωτικά και επουλωτικά, καταπολεμά ραγάδες, ουλές και ρυτίδες, παρουσιάζει έντονη ενυδατική δράση, μαλακώνει την επιδερμίδα, τη θρέφει σε βάθος και τονώνει την ελαστικότητά της. Ενεργοποιεί την παραγωγή φυσικού κολλαγόνου στην επιδερμίδα και αφήνει ένα φιλμ προστασίας στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν παντού, σε βάλσαμα χειλιών, σε κρέμες και βούτυρα σώματος, σε αντιγηραντικά προϊόντα και σε σαπούνια.
Stella Crown©

συνταγές με βούτυρο κακάο
🍫 βρεφική κρέμα ενυδάτωσης

🍫αναπλαστική κρέμα χεριών

🍫ενυδατικές καραμέλες σώματος
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το