Monday, June 20, 2016

αλλαντοΐνη, η αναπλαστική (allantoin)

comfrey, a natural source of allantoin
Πρόκειται για χημική ένωση, διάσημη για τις επουλωτικές της ιδιότητες, η οποία εντοπίζεται σε πολλούς οργανισμούς, τόσο σε ζώα όσο και σε φυτά. Η αλλαντοΐνη που χρησιμοποιώ εγώ, προέρχεται μόνο από βότανα για ευνόητους λόγους και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, έχω βρει στο εμπόριο, αλλαντοΐνη από σύμφυτο. Εκτός από το σύμφυτο όμως, η αλλαντοΐνη βρίσκεται και στο χαμομήλι, στο σιτάρι, στον καπνό, στα ζαχαρότευτλα κ.ο.κ., ενώ στην αγορά μπορείτε να τη βρείτε προερχόμενη  και από σαλιγκάρι.


Έχει τη μορφή κρυσταλλικής σκόνης και χρησιμοποιείται  σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, σε λοσιόν και κρέμες, σε σαμπουάν και σαπούνια, σε προϊόντα after shave και σε κεραλοιφές/ βάλσαμα. Είναι ασφαλής στη χρήση της και δεν προκαλεί αλλεργίες. 
cosmeceuticals in focus: allantoin
Λόγω της κερατολυτικής της ιδιότητας, συμβάλει στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων, ενυδατώνει την επιδερμίδα σε βάθος και λειτουργεί ως φιλμ προστασίας πάνω στο δέρμα. Είναι κατάλληλη για ευαίσθητες επιδερμίδες, για επούλωση πληγών, αναπλάθει τους ιστούς του δέρματος, παρουσιάζει αντιγηραντική δράση, ενώ βοηθά αρκετά και τις επιδερμίδες που ταλαιπωρούνται από ακμή, έκζεμα, ψωρίαση. Επανορθώνει τα σκασμένα χείλη, αντιμετωπίζει τον επιχείλιο έρπη και ανακουφίζει από ηλιακά εγκαύματα.
allantoin powder
Διαλύεται συνήθως στο νερό, μπορεί όμως να προστεθεί σε μια κρέμα στην γ’ φάση καλλυντικού. Επειδή έχω δοκιμάσει και τις 2 μεθόδους, έχω επιλέξει να τη διαλύω πάντα στο νερό. Αν δοκιμάσετε να την προσθέσετε στην γ’ φάση καλλυντικού, όσο καλά και να ανακατέψετε, θα νιώθετε τους κόκκους αλλαντοΐνης στο δέρμα κατά τη διάρκεια εφαρμογής της κρέμας. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακό για την κρέμα σας, απλώς το αναφέρω γιατί προσωπικά δεν μου άρεσε η αίσθηση. Γούστα είναι αυτά :) 
Τέλος, αν επιλέξετε να την προσθέσετε σε βάλσαμα και lip balms, δοκιμάστε να την αναμείξετε πρώτα με λίγο τζελ αλόης ή με λίγη φυτική γλυκερίνη (χρησιμοποιώντας καλύτερα ένα μιξεράκι του καφέ) και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα, στα λιωμένα λάδια- βούτυρα και κεριά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα.

Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 0,5%- 1%. Διατηρείστε τη μακριά από παιδιά και φυσικά δεν πρέπει να την εισπνεύσετε ούτε να την φάτε ενώ θα προσέξετε να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια σας.

συνταγές με αλλαντοΐνη
🌱αναπλαστική κρέμα χεριών

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το