Wednesday, September 21, 2016

diy natural baby bum balm

φυσικό βάλσαμο για την ευαίσθητη μωρουδιακή επιδερμίδα
diy natural baby bum balm
Η ανιψιά μου είναι καθ’ οδόν, οι γονείς σε αναμπουμπούλα κι εγώ ξαναέγινα παιδί προετοιμάζοντας τα καλλυντικά της γιατί καταβάθος δεν μεγάλωσα ποτέ απ’ ότι φαίνεται και πολύ γουστάρω λέμε, η μοντέρνα η θεία- δεν θέλω να με λέει θεία αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Το εργαστήριο μυρίζει μωρουδίλα, πειραματίζομαι, δοκιμάζω, πετάω και ξανά μανά γιατί εγώ ναι μεν θέλω τα καλύτερα για όλους σας, όταν πρόκειται για παιδιά όμως, απλά δεν παίζομαι! Κατεβαίνω από το καλάμι, θέλω να πιστεύω πως αντιλαμβάνεστε το χιούμορ, ναι? γιατί πολλή ξυνίλα διαβάζω τελευταία στο διαδίκτυο και δε λέει, η ξυνίλα προκαλεί ρυτίδες, να το θυμάστε αυτό :)
Σήμερα ετοίμασα ένα βάλσαμο, μια κρεμώδη κεραλοιφή κατάλληλη για μωρά κάθε ηλικίας όταν συγκαίονται από τις πάνες και όχι μόνο. Είναι κατάλληλη και  για τις θηλές της μαμάς, λειτουργεί και ως body butter, ιδανική για κάθε είδους δερματικό ερεθισμό, εγκαύματα, εκδορές, πληγές, τσιμπήματα εντόμων κλπ.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόση χημεία περιέχουν τα μωρουδιακά καλλυντικά του εμπορίου, εργοστασιακής μαζικής παραγωγής, φαντάζομαι πως πλέον όταν πάτε για ψώνια διαβάζετε τα συστατικά των προϊόντων κι αν δεν το κάνετε, αρχίστε το ψάξιμο. Μιλάμε για προϊόντα που προορίζονται για τα μωράκια σας και είναι γεμάτα πετρελαιοειδή παράγωγα, parabens κλπ. Για να βοηθήσω.. ό, τι δεν κατανοείτε στα αναγραφόμενα συστατικά, απλά είναι απαγορευτικό όχι μόνο για το μωρό αλλά και για εσάς τους ίδιους.

υλικά:
26 γρ. έλαιο αμυγδάλου
25 γρ. αγουρέλαιο (early harvest olive oil)
24 γρ. βούτυρο κακάο
22 γρ. καστορέλαιο
12 γρ. μελισσοκέρι
1 γρ. βιταμίνη Ε
3 στ. αιθέριο έλαιο λεβάντας
2 στ. αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
ή
0,5 γρ. ειδικό άρωμα καλλυντικού σχεδιασμένο για μωρά
  • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία παρασκευής, αποστειρώνουμε εργαλεία, συσκευασίες, επιφάνεια εργασίας.
  • Σε ένα ποτήρι ζέσεως ρίχνουμε όλα μας τα υλικά εκτός από τη βιταμίνη και το άρωμα. Τοποθετούμε σε bain marie με σιγανή φωτιά.
  • Όταν λιώσουν τα υλικά μας, αποσύρρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε. Ανακατέυουμε καλά και αφήνουμε το βάλσαμο να κρυώσει. 
  • Αφού έχει κρυώσει εντελώς, ανακατεύουμε με ένα αναδευτηράκι χειρός- θα διαπιστώσετε πως το βάλσαμο έχει τη μορφή κρέμας, άρα δουλευεται πολύ εύκολα. Ρίχνουμε το άρωμα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Το βάλσαμο αυτό χρησιμοποιείται σε κάθε αλλαγή πάνας.
  • Το έλαιο αμυγδάλου είναι ελαφρύ και απορροφάται αμέσω, τονώνει και απαλύνει το δέρμα του μωρού ενώ παράλληλα χαρίζει ευεξία.
  • Το αγουρέλαιο (early harvest olive oil), είναι ίσως το καλύτερο έλαιο για την αντιμετώπιση ερεθισμών ή εξανθημάτων από τις πάνες. Παιδιά που πάσχουν από ξηροδερμία ή ατοπική δερματίτιδα έχουν βρει ανακούφιση από τη χρήση ελαιολάδου.
  • Το βούτυρο κακάο διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενυδατώνει σε βάθος, περιποιείται κι επουλώνει το ερεθισμένο δέρμα.
  • Το καστορέλαιο είναι κατάλληλο για την επούλωση ερεθισμών με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ το μελισσοκέρι έχει μαλακτικές, επουλωτικές κι αντισηπτικές ιδιότητες.
  • Η βιταμίνη Ε προσφέρει αντιοξειδωτικές κι βαθιά ενυδατικές ιδιότητες.
  • Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι αντισηπτικό και ηρεμιστικό ενώ το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού είναι αντιφλογιστικό. 
  • Κάπου εδώ, πρέπει να γράψω πως δεν είναι φρόνιμο να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια στα νεογέννητα μωράκια, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν τριών μηνών. Για τον λόγο αυτό, προτείνω να χρησιμοποιήσετε άρωμα καλλυντικού που χρησιμοποίησα κι εγώ και είναι ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών. Σε μυρωδιά θυμίζει το άρωμα της πούδρας.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε κανονικά αυτό το βάλσαμο στο μωρό, θα αλείψετε πρώτα σε ένα μικρό σημείο της επιδερμίδας του μωρού (όσο είναι το αποτύπωμα σας) και θα περιμένετε μερικές ώρες μήπως εμφανιστούν τυχόν αλλεργίες. 
  • Το σαπουνάκι της φωτογραφίας είναι αντιβακτηριακό και θα σας γράψω γι' αυτό σύντομα :)
Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το