Friday, July 29, 2016

DIY Lavender Lemon Melt & Pour Bars/ Mosquito Repellent Soaps

Αντικουνουπικό σαπούνι melt & pour με λεβάντα και λεμόνι
DIY Lavender Lemon Melt & Pour Bars/ Mosquito Repellent Soaps
Εδώ και αρκετό καιρό, είχα στο μυαλό μου να φτιάξω ένα αντικουνουπικό σαπούνι με τη μέθοδο melt & pour, το οποίο όμως ήθελα να έχει μια όμορφη μυρωδιά- τι καλύτερο από τη λεβάντα και το λεμόνι τα οποία όχι μόνο απωθούν τα κουνούπια αλλά είναι διάσημα τόσο για την περιποίηση του δέρματος όσο και για την αντισηπτική τους δράση; 
Παράλληλα, δεν ήθελα ένα σαπούνι γλυκερίνης ξερό και μαραμένο, οπότε η μία από τις δύο βάσεις είναι με βούτυρο καριτέ το οποίο ενυδατώνει σε βάθος και βρώμη για ήπια απολέπιση, ενώ στη δεύτερη βάση σαπουνιού, χρησιμοποίησα καστορέλαιο το οποίο είναι ιδανικό για βαθύ καθαρισμό και περιποίηση της επιδερμίδας. 
Έχουμε λοιπόν ένα σαπούνι σούπερ ενυδατικό, αντισηπτικό και αποτοξινωτικό, με άρωμα που μένει στην επιδερμίδα, απωθεί τα κουνούπια και προσεχώς θα συνοδευτεί από την ανάλογη λοσιόν για ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας! 
Κι επειδή δεν μου έφταναν όλα αυτά, σήμερα θα σας δείξω και μία τεχνική που δοκίμασα για να κάνω πιο παιχνιδιάρικα τα σαπούνια μου. Μια τεχνική αρκετά μπελαλίδικη, η οποία με ψιλοταλαιπώρησε αλλά οκ, αποζημιώθηκα αρκετά από το αποτέλεσμα :)

υλικά:
600 γρ. λευκή σαπωνόμαζα με βούτυρο καριτέ και βρώμη
400 γρ. διάφανη σαπωνόμαζα
12 γρ. καστορέλαιο
7 γρ. αιθέριο έλαιο λεβάντα
3 γρ. αιθέριο έλαιο λεμόνι
sunburst sparkle mica (για κίτρινο χρώμα)
violet oxyde (για μωβ χρώμα)

εργαλεία:
καλούπι σιλικόνης για cake
επιφάνεια κοπής
μαχαίρι
1 ποτήρι ζέσεως 10ml
3 ποτήρια ζέσεως 250ml
ηλεκτρονικό θερμόμετρο
ηλεκτρονική ζυγαριά
δοσομετρικά κουτάλια
αναδευτηράκι χειρός
ψεκαστικό με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν
  • Τοποθετούμε το καλούπι σιλικόνης, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν. 

  • Ζυγίζουμε τις σαπωνόμαζες και τις κόβουμε σε κύβους πάνω στην επιφάνεια κοπής. 
  • Στο ποτήρι ζέσεως χωρητικότητας 10ml, ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.  
  • Μπορείτε στη μέτρηση λαδιών και αιθέριων ελαίων, αντι για ζυγαριά, να χρησιμοποιήσετε δοσομετρικά κουτάλια. Αν τα χρησιμοποιήσετε, όπου βλέπετε 1 γραμμάριο, θα βάζετε 1 ml, 2 γραμμάρια- 2 ml κ.ο.κ. Έχω ήδη μετρήσει τα συγκεκριμένα, οπότε οι αριθμοί όγκου- βάρους είναι οι ίδιοι.
  • Σε ένα ποτήρι ζέσεως χωρητικότητας 250ml, ρίχνουμε 200 γρ. λευκή σαπωνόμαζα με βρώμη και καριτέ και τοποθετούμε σε bain marie. Αφού λιώσει η σαπωνόμαζα, αποσύρρουμε από τη φωτιά, και περιμένουμε να φτάσει η θερμοκρασία στους 60 βαθμους Κελσίου- εδώ χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο. Μόλις φτάσει η θερμοκρασία εκεί που θέλουμε, ρίχνουμε 2 γρ. από το μείγμα των αιθέριων ελαίων που αφήσαμε στην άκρη. Ανακατεύουμε καλά.
  • Ψεκάζουμε τη λιωμένη σαπωνόμαζα με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν για να εξαφανιστούν τυχόν φυσαλίδες, ψεκάζουμε και το καλούπι σιλικόνης. Χυτεύουμε τη σαπωνόμαζα και ξαναψεκάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Στο δεύτερο ποτήρι ζέσεως χωρητικότητας 250ml, ρίχνουμε 200 γρ. διάφανη σαπωνόμαζα. Τοποθετούμε σε bain marie κι αφού λιώσει το σαπούνι, αποσύρρουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε 6 γρ. καστορέλαιο. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το violet oxyde με τη μύτη ενός κ.γ., 2- 3 πρέζες περίπου. Άνακατεύουμε καλά και πάλι, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και να έχουμε ένα ομοιόμορφο χρώμα. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία και μόλις φτάσει στους 60 βαθμούς, προσθέτουμε 2 γρ. από το μείγμα των αιθέριων.
  • Σε όλο αυτό το διάστημα, η πρώτη στρώση σαπωνόμαζας έχει αρχίσει να σκληραίνει- ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν την πρώτη στρώση σαπωνόμαζας μέσα στο καλούπι, ομοίως και το λιωμένο μωβ σαπούνι για να φύγουν οι φυσσαλίδες. Χυτεύουμε στο καλούπι όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 55 βαθμούς Κελσίου. Ξαναψεκάζουμε από πάνω. Αλλάζουμε θέση στο καλούπι και το στερεώνουμε από την άλλη μεριά:
  • Παίρνουμε το ποτήρι ζέσεως που χρησιμοποιήσαμε για την πρώτη μας στρώση και ρίχνουμε άλλα 200 γρ. σαπωνόμαζας με βούτυρο καριτέ και βρώμη. Όπως και πριν, μόλις λιώσει η σαπωνόμαζα, αποσύρρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε να φτάσει η θερμοκρασία στους 60 βαθμούς και ρίχνουμε 2 γρ. από το μείγμα των αιθέριων ελαίων. Ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν. 
  • Ελέγχουμε αν έχει σκληρύνει η προηγούμενη (μωβ) στρώση σαπουνιού μέσα στο καλούπι. Δεν αλλάζουμε θέση στο καλούπι, παραμένει ως έχει. Ψεκάζουμε πάνω από τη μωβ σαπωνόμαζα, και μόλις φτάσει η θερμοκρασία του λιωμένου σαπουνιού στους 55 βαθμούς, το ρίχνουμε μέσα. Ψεκάζουμε ξανά.
  • Παίρνουμε το τρίτο ποτήρι ζέσεως χωρητικότητας 250 ml, ρίχνουμε 200 γρ. διάφανης σαπωνόμαζας και τοποθετούμε σε bain marie. Μόλις λιώσει, αποσύρρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 6 γρ. καστορέλαιο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε- με τη βοήθεια της μύτης ενός κουταλιού του γλυκού- 3 πρέζες από το sunburst sparkle mica. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και να γίνει το χρώμα ομοιόμορφο. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 60 βαθμούς, προσθέτουμε άλλα 2 γρ. από το μείγμα των αιθέριων. Ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν για να φύγουν οι φυσαλίδες.
  • Αλλάζουμε θέση στο καλούπι και το στερεώνουμε από την άλλη μεριά. Ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν την προηγούμενη στρώση. Χυτεύουμε την κίτρινη στρώση και ξαναψεκάζουμε.
  • Λιώνουμε τα τελευταία 200 γρ. λευκής σαπωνόμαζας με βούτυρο καριτέ και βρώμη. Μόλις αποσύρρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε να φτάσει η θερμοκρασία στους 60 βαθμούς και τότε ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα από τα αιθέρια. Ανακατευουμε καλά και ψεκάζουμε μέσα στο ποτήρι για να φύγουν οι φυσαλίδες.
  • Βάζουμε το καλούπι μας σε κανονική πλέον θέση, να “πατάει” κανονικά, ψεκάζουμε εντος με το οινόπνευμα και ελέγχουμε τη θερμοκρασία από τη λιωμένη σαπωνόμαζα. Μόλις φτάσει στους 55 βαθμούς Κελσίου, χυτέυουμε μέσα στο καλούπι και ψεκάζουμε ξανά. 
  • Περιμένουμε να παγώσει και μετά ξεκαλουπώνουμε το σαπούνι μας. Κόβουμε σε φέτες και τυλίγουμε τα σαπούνια μας με μαγειρική μεμβράνη.
Stella Crown©