Friday, April 15, 2016

φράουλα, η σαγηνευτική (strawberry, Fragaria vesca)

Ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών, πολυετής πόα με λεπτούς βλαστούς που έρπονται στο έδαφος και άνθη άσπρα ή ροζ σε ταξιανθία κόρυμβο. Φυτρώνει σε δροσερά μέρη. Οι μικροί καρποί έχουν προκύψει από διασταυρώσεις με διάφορα είδη ενώ οι μεγαλόκαρπες προέρχονται από ιθαγενή είδη της Αμερικής. Πολλαπλασιάζονται σαν τρελές με παραφυάδες. Αναφορές για την φράουλα βρίσκουμε στον Πλίνιο και τον Απίκιο ενώ οι πρώτες καλλιέργειες ξεκίνησαν κατά το 1300.

Ο γοητευτικός αυτός καρπός περιέχει σάκχαρα, μηλικό, κιτρικό, σαλικυλικό και γαλλικό οξύ, αιθέριο έλαιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, θείο, σίδηρο, πυρίτιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Κ και λιπαρά ω3. Η φράουλα είναι διουρητική, τονώνει το ανοσοποιητικό και ο χυμός της είναι αποτοξινωτικός, ενώ είναι εξαιρετική για την αντιμετώπιση της ακμής, μαύρων στιγμάτων και φυσικά απολεπίζει. Έχει στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, καθαρίζει τις πανάδες με συχνές επαλείψεις, ενώ λειτουργεί και ως φυσική οδοντόκρεμα (αφήστε χυμό φράουλας στο στόμα για πέντε λεπτά και ξεπλύνετε με νερό).
strawberry scrub
Το φυτικό έλαιο φράουλας χρησιμοποιείται σε ποσοστό 5-15% μαζί με άλλα φυτικά έλαια. Δυσεύρετο, σπάνιο, αλλά με εξαιρετικές ιδιότητες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, λειτουργεί ως αποτοξινωτικό της επιδερμίδας, ενώ αντιμετωπίζει πανάδες και φακίδες αλλά έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Απορροφάται εύκολα. Αιθέριο έλαιο δεν υπάρχει, αν βρείτε, απλά δεν είναι αιθέριο αλλά άρωμα… όμως! Υπάρχει εκχύλισμα φράουλας το οποίο είναι κατάλληλο για όλες τις επιδερμίδες! Στο εμπόριο θα βρείτε επίσης, σκόνη φράουλας, ιδανική για μάσκες, scrubs και σαπούνια.
strawberry kefir milk
Στη φωτογραφία από πάνω βλέπετε κεφίρ με φράουλες που έφτιαξα, το οποίο ήταν πολύ θρεπτικό και κυρίως πεντανόστιμο. Έριξα στο μπλέντερ ένα ποτήρι κεφίρ και 5-6 φράουλες. Ανακάτεψα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και τέλος. Μπορείτε να ρίξετε λίγο μέλι μέσα για να το γλυκάνετε (εγώ δεν έριξα) και μια πρέζα σκόνη τζίντζερ. 
Για να μάθετε πως φτιάχνουμε κεφίρ, πατήστε εδώ.

* Στη “Βουρλιωτίνα Μικρασιατικές Γεύσεις”, μπορείτε να γευτείτε σπιτικό λικέρ φράουλας από τα χεράκια της μαμάς. Ναι, είμαι και εστιάτορας :)
Stella Crown©

Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το