Thursday, April 14, 2016

DIY Melt & Pour Soap Cakes


Σήμερα σας έχω ετοιμάσει λαχταριστά σαπουνοκέικ με αρώματα καρύδας, σοκολάτας & φράουλας! Έφτιαξα 3 τύπους σαπουνιών από 3 διαφορετικές βάσεις, με γάλα γαϊδούρας, με γάλα κατσίκας και με τη μία και μοναδική βάση αφρικανικού σαπουνιού! Τη βάση σαπουνιού με γάλα γαϊδούρας τη συνδύασα με λάδι φράουλας και άρωμα φράουλας, τη βάση σαπουνιού με γάλα κατσίκας τη συνδύασα με λάδι καρύδας και άρωμα καρύδας, ενώ στην βάση αφρικανικού σαπουνιού, έριξα απλά μερικές σταγόνες σοκολάτας bitter ΒΙΟ και άρωμα σοκολάτας- λάδι ή βούτυρο δεν έριξα καθότι η συγκεκριμένη βάση περιέχει ήδη βούτυρο καριτέ και λάδι καρύδας. Πάμε να δούμε τη συνταγή βήμα προς βήμα:
  • Υλικά:
~Για το Chocolate Soap Cake θα χρειαστούμε:
120 γρ. βάση αφρικανικού σαπουνιού
2,5 γρ. άρωμα σοκολάτας
μερικές σταγόνες σοκολάτας bitter ΒΙΟ 
~ Για το Strawberry Soap Cake θα χρειαστούμε:
120 γρ. βάση σαπουνιού με γάλα γαϊδούρας
3 γρ. λάδι φράουλας
2,5 γρ. άρωμα φράουλας
3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
~ Για το Coconut Soap Cake θα χρειαστούμε:
120 γρ. βάση σαπουνιού με γάλα κατσίκας
3 γρ. λάδι καρύδας
2,5 γρ. άρωμα καρύδας
  • Εργαλεία:
καλούπι σιλικόνης για cake
επιφάνεια κοπής
μαχαίρι
3 ποτήρια ζέσεως
θερμόμετρο
ζυγαριά
δοσομετρικά κουτάλια
αναδευτηράκι χειρός
ψεκαστικό με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν
τρίμμα καρύδας
τρούφα χρωματιστή
  • Διαδικασία:
~ Ζυγίζουμε τις σαπωνόμαζες και τις κόβουμε με το μαχαίρι σε κυβάκια, στην επιφάνεια κοπής. Ρίχνουμε τους κύβους σαπωνόμαζας στα ποτήρια ζέσεως (το κάθε πυρέξ περιέχει τον αντίστοιχο τύπο σαπωνόμαζας). Τοποθετούμε σε μπαιν μαρί και περιμένουμε να λιώσουν.
~ Αφού λιώσουν, αποσύρρουμε από την εστία και ελέγχουμε με το θερμόμετρο να πέσει η θερμοκρασία στους 60 βαθμούς Κελσίου. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα και ανακατεύουμε με το αναδευτηράκι χειρός. Ψεκάζουμε με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν μέσα στα ποτήρια ζέσεως για να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες.
~ Στη συνέχεια ψεκάζουμε το καλούπι σιλικόνης και χυτέυουμε μία μία τις σαπωνόμαζες στο καλούπι σιλικόνης. Δεν ρίχνουμε όλη τη σαπωνόμαζα μέσα όμως. Από το κάθε πυρέξ, κρατάμε περίπου μία κουταλιά της σούπας. Αυτή την ποσότητα θα τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα ως επικάλυψη.
~  Αφού χυτεύσουμε το σαπούνι στο καλούπι, ξαναψεκάζουμε με το οινόπνευμα για να διώξουμε τις φυσαλίδες και περιμένουμε να κρυώσει. Εγώ, το τοποθέτησα στο ψυγείο για να κερδίσω χρόνο.
~ Μόλις δούμε ότι έχει σκληρύνει το σαπούνι, ξεκαλουπώνουμε και τοποθετούμε τα σαπούνια μας στην επιφάνεια κοπής. 
~ Παράλληλα, ξαναλιώνουμε σε μπαιν μαρί την υπόλοιπη σαπωνόμαζα που είχαμε αφήσει μέσα στα ποτήρια ζέσεως. Αφού λιώσει, ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν τα σαπούνια που τοποθετήσαμε στην επιφάνειά μας και με τη βοήθεια ενός κουταλιού, ρίχνουμε σιγά σιγά πάνω στα σαπούνια, ως επικάλυψη. Για να περιχύσουμε τα σαπούνια με την επικάλυψη, θα πρέπει η θερμόκρασία να είναι στους 60 βαθμούς Κελσίου.
~ Με γρήγορες κινήσεις, ρίχνουμε το τρίμμα καρύδας ή την τρούφα ζαχαροπλαστικής ή ό, τι άλλο θέλετε ως ντεκόρ και ψεκάζουμε ξανά με το οινόπνευμα. Περιμένουμε να κρυώσουν.
~ Πολύ προσεκτικά, τυλίγουμε τα σαπούνια μας με μαγειρική μεμβράνη. Έτοιμα!
~ Τα σαπούνια αυτά, εκτός από διακοσμητικά, ενημερώνω πως ενυδατώνουν σε βάθος, προστατεύουν και προσφέρουν αντιγηραντική δράση.
Καλή επιτυχία!
Stella Crown©