Tuesday, April 5, 2016

αβοκάντο (avocado, Persea gratissima)

avocado tree
Χρονολογείται από το 10.000 π.Χ., δέντρο αείφυλλο και ιθαγενές, ανήκει στην οικογένεια των Δαφνοειδών. Ανακαλύφθηκε στις περιοχές του Μεξικό, αποτελούσε ένα από τα κύρια συστατικά της διατροφής των ιθαγενών και διαδόθηκε αργότερα στη Βενεζουέλα, στην Κούβα, στη Χιλή, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ. Στην Ευρώπη έφτασε μετά τον Β’ Π.Π. και στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Κρήτης, καθώς είναι ευαίσθητο δέντρο και ευδοκιμεί σε περιοχές όπου ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή. Μπορεί να φτάσει και τα 18 μ. σε ύψος, ενώ ο καρπός έχει βουτυρώδη υφή, γι’ αυτό και το αποκαλούν και “βουτυρόδεντρο”.
avocado fruit
Το αβοκάντο είναι καρπός με πλούσια θρεπτικά συστατικά και καταναλώνεται μέσω βρώσης ή ως καλλυντικό. Περιέχει όντως μεγάλη ποσότητα λιπαρών οξέων, αυτό όμως δεν το κατατάσσει στα παχυντικά προϊόντα, δεδομένου ότι πρόκειται για λιπαρά, ωφέλιμα για τον οργανισμό (τα λεγόμενα αλλιώς “καλά λιπαρά”). Προσφέρει πλήθος βιταμινών όπως Α, Β, C, D, E, K, ω3 λιπαρά οξέα, λεκιθίνη, β- καροτένιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. 

Η κατανάλωσή του βοηθάει στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντιμετωπίζει προβλήματα δυσκοιλιότητας, μειώνει τη χοληστερίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αποτελεί ασπίδα ενάντια στον καρκίνο, ρίχνει την πίεση, βοηθά στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνεται ως ορεκτικό, καθώς βάζει φρένο στη βουλιμία και προστατεύει τα μάτια από διάφορες παθήσεις, όπως ο καταρράκτης. 
Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
avocado oil
To έλαιό του χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία, τόσο για την περιποίηση της επιδερμίδας όσο και των μαλλιών. Δίνει ωραίο αφρισμό στα σαπούνια μας με μαλακτικές ιδιότητες, αντιμετωπίζει ραγάδες και ουλές, προστατεύει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία, βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων και προλαμβάνει τη γήρανση. Είναι κατάλληλο για ώριμες, ξηρές, ευαίσθητες και αφυδατωμένες επιδερμίδες, ενυδατικό για την περιοχή των ματιών, δυναμώνει τα μαλλιά, δίνει λάμψη στα ξηρά και θαμπά μαλλιά και δρα ενάντια της τριχόπτωσης. Το λάδι του το χρησιμοποιούμε σε όλα μας τα καλλυντικά προϊόντα ενώ μπορούμε να λιώσουμε το αβοκάντο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μάσκες και απολεπιστικά προσώπου και σώματος, άμεσα και γρήγορα.
Stella Crown©