Sunday, January 10, 2016

άγριο τριαντάφυλλο, κυνόροδο (rose hip, Rosa canina)

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
rosa canina
Spriggy shrub, normally ranging in height up to 3m., belongs to the Rosaceae family and thrives in temperate climates. Wild rose or rosa canina, known also as the dog rose has pink or white flowers with a rich fragrance. When it throws its petals, the rose hip seeds, appear in oval shape with red or orange colour.

Rose hip seed has been known since antiquity for its healing properties; we find related references by Pliny in 77 AD. who recommended it to patients as a diuretic and laxative. Later on, the rose hip seed was used for cardiovascular diseases, while we find many reports, dated in the Middle Ages, where we read the pharmaceutical properties of the seed. The Omaha Indians used it to cure colds and infections, but also to stimulate the immune system, while during the plague in France, their medications came from the rose hip seed.
rose hip seeds
The rose hip seed is very rich in vitamin C, much more than orange. Indicatively, 100 g of orange contain about 45-50 mg vitamin C, while 100 g of rose hip seeds contain  3000 mg of vitamin C! Unbelievable?
It also contains vitamins A, B, K and P, provitamin A, tannin, pectin, organic and natural acids. It has anti-inflammatory and anti-oxidant action and, in addition to colds, it works against anemia, gastrointestinal problems, fatigue, throws bile stones, fights osteoarthritis, absorbs calcium and iron properly, cleans the urinary system and kidneys and prevents fluid retention.

Rose hip oil is considered one of the best anti-aging oils and is the best for skin rejuvenation. We use it widely in cosmetics against aging  and stretchmarks! It treats the strechmarks of pregnant women (it is recommended), relieves from psoriasis, reduces varicose and spider veins, contributes to the production of collagen and elastin, fights free radicals, prevents premature aging. Suitable for acne, acne scars and dry and damaged hair.

Stella Crown©

άγριο τριαντάφυλλο, κυνόροδο
white rosa canina
Πολυετής πολυκλαδος θάμνος που φτάνει μέχρι και 3μ. σε ύψος, ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα. Η αγριοτριανταφυλλιά ή αλλιώς rosa canina, έχει ρόδινα ή λευκά άνθη με πλούσιο άρωμα. Όταν “ρίξει” τα πέταλά της εμφανίζεται ο καρπός της, το γνωστό μας κυνόροδο, με σχήμα ωοειδές και χρώμα κόκκινο και πορτοκαλί.

Το κυνόροδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αναφορές βρίσκουμε στον Πλίνιο το 77 μ.Χ. ο οποίος το σύστηνε στους ασθενείς ως διουρητικό και καθαρτικό. Πολύ αργότερα, τα κυνόροδα χρησιμοποιήθηκαν για καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ βρίσκουμε πλείστα κείμενα του Μεσαίωνα που γράφουν για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κυνόροδου. Οι Ινδιάνοι Ομάχα το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν κρυολογήματα & λοιμώξεις αλλά και για να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ κατά τη διάρκεια της βουβωνικής πανώλης στη Γαλλία, χρησιμοποιούσαν φάρμακα από κυνόροδα.
O δημοφιλής καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς, είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνη C, πολύ περισσότερο και από το πορτοκάλι. Ενδεικτικά, 100γρ. πορτοκάλι περιέχει περίπου 45-50 mg βιταμίνη C, ενώ 100γρ. κυνόροδο περιέχει 3000mg βιταμίνη C! Απίστευτο;
Περιλαμβάνει επίσης βιταμίνες Α, Β, Κ και Ρ, προβιταμίνη Α, τανίνη, πηκτίνη, οργανικά και φυσικά οξέα. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση κι εκτός από τα κρυολογήματα καταπολεμά την αναιμία, γαστρεντερικά προβλήματα, την κόπωση, ρίχνει τις πέτρες της χολής, καταπολεμά την οστεοαρθρίτιδα, απορροφά σωστά ασβέστιο και σίδηρο, καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά και εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.
rose hip oil
Το έλαιο της αγριοτριανταφυλλιάς θεωρείται από τα καλύτερα αντιγηραντικά έλαια και το ιδανικότερο για την ανάπλαση της επιδερμίδας. Το χρησιμοποιούμε ευρέως σε καλλυντικά τόσο αντιγηραντικής δράσης όσο και αντιμετώπισης των ραγάδων! Αντιμετωπίζει τις ραβδώσεις των εγκύων (προτείνεται ανεπιφύλακτα), ανακουφίζει την ψωρίαση, μειώνει ευρυαγγείες, κιρσούς και ραγάδες, συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, καταπολεμά τις ελευθερες ρίζες, προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση. Κατάλληλο για την ακμή, για τα σημάδια από την ακμή και για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Περιποιείται το τριχωτό της κεφαλής καθώς και τις ρίζες των μαλλιών μας ενώ έχει την ιδιότητα να επανορθώνει και να δυναμώνει τα ταλαιπωρημένα νύχια.

Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε βάμμα αγριοτριανταφυλλιάς καθώς και σκευάσματα βιταμινών με βάση το κυνόροδο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το