Friday, January 8, 2016

μαστίχα Χίου, το κεχριμπάρι της ελληνικής γης (Chios mastic, Pistacia lentiscus var. chia)

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
mastic tree of Chios island, Greece
Chios mastic is an aromatic natural resin which is secreted from the lentisk plant (Pistacia lentiscus), widely known as mastic tree and it grows throughout the Mediterranean but only in Chios of Greece deigns to offer its divinely fragrant mastic tears.
Chios mastic is recognised for its intoxicated aroma and for its medicinal properties.
Its history dates back to the very distant past; we find reports about, in Pliny, Theophrastus, Dioscorides, Galen, even in Herodotus and it was a bone of contention since the Byzantine Period until the Turkish occupation, both for monopoly and the economic privileges which stemming from mastic.

The mastic tree is grown since the 3rd century while big role to thrive, played  the sunny weather and the limestone composition of the soil. 
The mastic collection begins after the 15th of August and we do it with the traditional way. We straighten the ground around the tree, with the tools you see in the photo below and we “rip” the body of the tree at specific points. From these points, mastic begins to flow and it gets stabilised after 15 days. Then we start collecting and we stop on September. We clean the mastic “tears” and it’s ready.
Chios mastic
Chios mastic is an important source of revenue for the island of Chios, that’s why people have made numerous efforts to plant this tree elsewhere, efforts which failed miserably.

It is the first natural chewing gum in the world, since ancient times, where mastic was used for cleaning and whitening teeth and refreshing breath. Because of the antimicrobial and anti-inflammatory action, mastic is beneficial for digestive problems, while it faces helicobacter pylori (responsible for gastric ulcer), but also helps in treating respiratorry problemsand fighting colds. 

In Greece we use mastic a lot, in cooking, pastry making and distillery. We love also to use it in cosmetology since, mastic faces skin conditions such as acne, because of it’s antibacterial and anti fungal properties. Chios mastic combats and neutralises free radicals, tones the collagen production, activities that make this natural treasure, the king of the anti-aging battle. We usually use mastic oil, mastic water and mastic powder.

Since 1997, Chios mastic has been granted “Protected Designation of Origin” (PDO). 

recipes with Chios mastic


Stella Crown©

μαστίχα Χίου, το κεχριμπάρι της ελληνικής γης
mastic resin
Αρωματική φυσική ρητίνη η οποία εκκρίνεται από τον σχίνο, το γνωστό σε όλους μας μαστιχόδεντρο, το οποίο ναι μεν ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο αλλά μόνο στη Χίο καταδέχεται να προσφέρει τα μοσχομυριστά του μαστιχοδάκρυα.

Η μαστίχα Χίου είναι αναγνωρισμένη τόσο για το μεθυστικό της άρωμα όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η ιστορία της ανάγεται στο πολύ μακρινό παρελθόν αφού αναφορές για αυτή βρίσκουμε στους Ιπποκράτη, Πλίνιο, Θεόφραστο, Διοσκουρίδη, Γαληνό ακόμα και στον Ηρόδοτο, ενώ υπήρξε μήλο της έριδος ήδη από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι και την τουρκοκρατία τόσο για το μονοπώλιο όσο και για τα προνόμια που πήγαζαν από αυτή.

Η καλλιέργεια της μαστίχας χρονολογείται από τον 3ο αιώνα ενώ μεγάλο ρόλο για να ευδοκιμήσει έπαιξαν η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους.
Η συλλογή της μαστίχας ξεκινά μετά τον 15αύγουστο και γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφού ισιώσουμε το έδαφος γύρω από το δέντρο, με τα εργαλεία που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, "σχίζουμε" τον κορμό σε συγκεκριμένα σημεία. Από αυτά τα σημεία, αρχίζει και ρέει η μαστίχα η οποία σταθεροποιείται μετά από περίπου 15 ημέρες. Τότε αρχίζουμε τη συλλογή της και σταματάμε τον Σεπτέμβριο. Έπειτα την καθαρίζουμε και είναι έτοιμη να την εκμεταλλευτούμε δεόντως. 

Η μαστίχα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το νησί της Χίου, γι' αυτό κι έχουν γίνει πάμπολλες προσπάθειες, να φυτευτεί και σε άλλα μέρη, προσπάθειες οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς, με μια μικρή εξαίρεση που αφορά εμένα. Φύτεψαμε μαστιχόδεντρο στη μεσσηνιακή γη, σε έναν ελαιώνα μου συγκεκριμένα και το φυτό ευδοκίμησε και μου έδωσε μαστίχα. Το δέντρο το έβαλα για καλλωπιστικούς λόγους και από περιέργεια κυρίως, δεν περίμενα να μου αποδώσει κι όμως... μου πρόσφερε απλόχερα τον αρωματικό του θησαυρό :)
Στην ουσία τώρα, πρόκειται για την πρώτη φυσική τσίχλα στον κόσμο και ήδη από την αρχαιότητα χρησίμευε για καθαρισμό και λεύκανση δοντιών και για φρεσκάρισμα αναπνοής. Λόγω της αντιμικροβιακής και αντιφλεγμονώδους δράσης της είναι ευεργετική για πεπτικά προβλήματα, ενώ αντιμετωπίζει δυνατά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (ευθύνεται για το γαστρικό έλκος) αλλά συμβάλει και στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων και στην καταπολέμηση κρυολογήματος.

Την χρησιμοποιούμε ευρέως στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και στην ποτοποιεία, την χρησιμοποιούμε όμως και στην κοσμητολογία αφού αντιμετωπίζει αποτελεσματικά δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα την ακμή, λόγω της  αντιβακτηριακής και αντιμυκητιασικής της δράσης, καταπολεμά και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου, δραστηριότητες που στο σύνολό τους την καθιστούν βασίλισσα της αντιγήρανσης και της αναδόμησης. Τόσο στα καλλυντικά, όσο και στα γλυκά, χρησιμοποιώ ευρέως μαστιχέλαιο, μαστιχόνερο και πούδρα μαστίχας.

Από το 1997, αποτελεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

συνταγές με μαστίχα


🍬 σαπούνι melt & pour για αρχάριους

🍬 αντιγηραντική κρέμα προσώπου με μαστίχα

Stella Crown©