Friday, September 18, 2015

άμπελος, η οινοφόρος (grapes, Vitis vinifera)

under the Tuscan sun..
Σταφύλι, το διάσημο σύμβολο του θεού Διόνυσου. Η ιστορία του συνδεδεμένη με το κρασί, την ιερή τρέλα που προκαλεί η πόση του, την έκσταση, την οργιαστική φρενίτιδα, στοιχεία που συναντάμε στα Διονυσιακά Μυστήρια. Και όχι μόνο.

Το σταφύλι, εκτός από τον οίνο και τα ξύδια, μας δίνει χυμό, σταφίδα, μούστο, πετιμέζι και ρετσέλια, μουστάρδα (η πρωταρχική συνταγή της μουστάρδας εκτός από σιναπόσπορο, περιείχε και μούστο- από εκεί προκύπτει και το όνομά της), μουστοκούλουρα και μουσταλευριά, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κομπόστα, αμπελόφυλλα, αμπελοκορφάδες και το προϊόν που μας ενδιαφέρει: σταφυλοκουκουτσέλαιο!

Ο βασιλιάς των καρπών, καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες περιοχές και διαθέτει περισσότερες από 3.000 ποικιλίες! Ανθίζει Μάιο με Ιούλιο και καρπωνόμαστε τα δώρα του Αύγουστο με Σεπτέμβριο.

Τί να πρωτογράψω τώρα, για τα οφέλη του.. Οι ρώγες μας δίνουν τρυγικό και μηλικό οξύ, τρυγικά άλατα, φρουκτόζη, πηκτίνη και τανίνη ενώ τα κόκκινα σταφύλια περικλείουν μέσα τους το οινοσίδιο. Από τους χυμούς παίρνουμε καροτίνη, ξανθοφύλλη και βιταμίνες όπως Α1, Β1, Β2 και C.
Το σταφύλι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική,  αντιελκωτική και προστατευτική δράση και είναι νομίζω προφανές πως η φύση φρόντισε να αποτελεί ένα συνδυασμό γεύσης και υγείας. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη, τόσο στο χυμό του, στη φλούδα της ρώγας, στα φύλλα του. 

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού είναι από τα πιο διάσημα φυτικά έλαια για τις θεραπευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες. Παράγεται με ψυχρή έκθλιψη των κουκουτσιών του κόκκινου σταφυλιού, είναι λεπτόρρευστο, απορροφάται εύκολα και γρήγορα από την επιδερμίδα, χωρίς να αφήνει λιπαρότητα. 
Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, τονώνει και συσφίγγει την επιδερμίδα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος. 
Για όλα αυτά, εμείς οι λιπαρές επιδερμίδες είμαστε ευτυχισμένες για την ύπαρξή του!
Κατάλληλο λοιπόν και για λιπαρές επιδερμίδες, επιδερμίδες με ακμή, για μεικτές, για ώριμες και ταλαιπωρημένες.

Πολλά τα οφέλη λοιπόν από το σταφύλι και καθόλου τυχαία, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, ευφραίνει την καρδιά μας.

συνταγές με σταφύλι 

ενυδατική κρέμα σώματος "Pumpkin Spice"

Stella Crown©